1 жовтня: Покрова, День козацтва,  День  захисника і захисниць України.
В цей день у Львівському ліцеї імені Героїв Крут, понад 200 ліцеїстів - крутян склали урочисту клятву.


     1 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника та захисниць України (2015 рік).
     1 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні.
     Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
     Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.


     Отже, знаємо, що перший потужний спалах відродження власної державності припав на Козацьку добу. Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки.
     Третя – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам'яті.

      Четверта хвиля цього процесу, – сьогоднішня. 



     Цей пам'ятний день у Львівському ліцеї імені Героїв Крут, ліцеїсти першого року навчання склали урочисту клятву.
     Проголошення клятви - подія в житті ліцеїста хвилюючая, незабутня й відповідальна особливо в умовах війни.
     В урочистій отстановці військового ритуалу ліцеїсти промовили хвивилючі слова юнацької клятви вчитись і працювати на користь своєму народові, вивчати військову справу, дорожити честю ліцеїста, в майбутньому бути гідними захисниками Вітчизни.
      Юнаків привітали народні депутати України, представники обласної влади, військові капелани Львівщини та Литви.
     Виступ з промовою до всіх присутніх начальника Львівсько ліцею імені Героїв Крут полковника Юрія Гусара, вселив впевненість ліцеїстам та їхнім батькам, що вони зробили правильний вибір. 
     Також юних крутян привітали директори подібних закладів освіти з Литви та Польщі, які є давніми партнерами ліцею.







      

Коментарі

Популярні публікації